Social Media

Soňa doporučuje: Kulti


Sal Cassilasová hraje profesionálně ženský fotbal v USA. Je tak dobrá, že dokonce hrála i v národním týmu, dokud se ovšem něco nestalo. Nedorozumění, které ji bude pronásledovat ještě hodně dlouho. A jakoby to nestačilo, ke trenérům jejich týmu se přidá její dětská láska. Reiner Kulti, nejlepší hráč na světě, původně z Německa, ale známý po celém světě. A taky člověk, který na hřišti poranil jejího bratra.

Sal je vynikající ženská postava, silná, odhodlaná a naprosto nezávislá. Celý její život se honí kolem čtyř věcí – fotbal, kamarádi, rodina a zahradničení. Každý den vstává brzo ráno, aby stihla svůj denní běh, dodržuje jídelníček, své aktivity má na minuty přesně rozvržené a nevynechá jediný trénink. Po příchodu Kultiho se ovšem její život začne točit i kolem něj. Malé náhody, které je spojují dohromady. Nebo že by to nebyly náhody?

Kulti už tak skvělý tedy rozhodně není. Jako postavu jsem ho nemohla vystát a to ani ke konci, kdy už bych ho zřejmě ráda mít měla. Kniha je z žánru New Adult, takže oběma hrdinům už je přes dvacet. V případě Kultiho hodně přes dvacet. Láska tu rozhodně nevzplanula jako lusknutím prstu, jako je tomu ve většině Young Adult knih, a to beru jako zásadní rozdíl. Tady byla láska budována. Velmi opatrně a pomalu, až moc pomalu.

V podstatě se prvních dvě stě stran nic nedělo. Sal se motala z tréninku do práce, z práce do postele, z postele běhat a opět na trénink. O víkendu chodila na zápasy a spíše šlo o seznamování se s postavami. Jenom škoda, že její kamarádky nedostaly více prostoru, rozhodně to mohlo být zábavnější. Celá první polovina knihy byla jenom o čekání. Ale čekání na co, když stejně nic nepřišlo?

Druhá polovina byla o něco lepší, ale ani tak mě to moc nezaujalo. Když došlo na první erotickou scénu, tak jsem měla pocit, že nečtu knihu, ale facebookovou stránku Úlovky z Wattpadu. Je mi líto, ale Kulti vážně nebyl nic pro mě. Sal je skvělá hlavní hrdinka, styl psaní je čtivý, ale překlepy v českém překladu jsou opravdu rušivé, a jakmile došlo na Kultiho… Jeho arogance mi prostě vadit nepřestala. Možná se někteří obáváte netradičního tématu, fotbalu, ale z tohoto pohledu je téma dobře zpracované. To, že se v knize nic moc nedělo, není vina tématu.

Za mě je hodnocení nízké, ač na Goodreads má kniha průměrně přes čtyři hvězdičky. Bohužel.

2/5

Název: Kulti
Autorka: Mariana Zapata
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 512

1 komentář u "Soňa doporučuje: Kulti"
  1. Jsem tak ráda, že se někomu dalšímu nelíbil Kulti! :D
    Já jsem se na to tak těšila, že jsem dokonce šla do originálu! Tuhle šílenost, která má přes 500 stran jsem četla v angličtině, a málem mě to položilo nudou. Přesně jak píšeš, nic se tam neděje. :D
    Já jsem knize dala tři hvězdičky, a to takové se zavřenýma očima, a protože konec mě pak přeci jen bavil. :D
    Teď si ale dám sakra pozor na knihy, které budou v žánru slow-burn. :D

    OdpovědětVymazat