Social Media

[Recenze] Lee Child: Nevracej se | Jakc Reacher #4

http://www.bbart.cz/images/kniha/obrtisk_2999.jpgzev: Nevracej se
Originální název: Never Go Back
Série: Jack Reacher
Díl:  4*
Autor: Lee Child
Počet stran: 368
Nakladatelství: BB Art [2014]
http://4.bp.blogspot.com/-c4RhF4pj5ow/U7W-PBgHAdI/AAAAAAAAAl0/I2dxj01hFDo/s1600/Odd%25C4%259Blova%25C4%258D.png
Reacher se konečně dostal z Jižní Dakoty do severovýchodní Virginie, blízko Washingtonu, kam se vypravil kvůli ženě, se kterou si telefonoval. Líbil se mu totiž její hlas. 

Ona žena je mimo jiné velícím důstojníkem sto desáté jednotky vojenské policie, kde před několika lety i Reacher zastával tu samou funkci. 

Když ale dorazí do její kanceláře, čeká ho nemilé překvapení, na místě velícího důstojníka totiž neseděla Susan Turnerová, ale muž, podplukovník Morgan. 

Reacher se dozvídá o dvou případech, kterých se dle všeho dopustil a má stanout před soud. Navíc je nedobrovolně povolán zpět do služby.

Reacher má dvě možnosti: utéct anebo se pustit do akce, na obhájení neviny své i Turnerové. A nebyl by to Reacher, kdyby nezvolil tu druhou možnost.

Po dlouhé době se mi dostala do rukou kniha, kde není příběh vyprávěn z pohledu hlavního hrdiny či hrdinky, což považuji za příjemnou změnu, protože na knižní YA a NA scéně, kterou povětšinou čtu, je valná většina děl právě v první osobě. 

http://38.media.tumblr.com/1cbd0d17f0a7cbd986b8111082220531/tumblr_n89yjo6JG81swn2axo1_500.jpg
Celkově mě autorův styl psaní zaujal. Přišel mi takový jiný, zajímavý, minimálně zprvu, pak jsem tomu bohužel už přivykla a to nadšení z toho, jak je kniha psána mírně pominulo. To ale nic nemění na tom, že kniha byla napsána dobře. Autor psal svižně, ovšem občas jsem měla pocit, že jsem se chvílemi v popisech ztrácela, ale to bylo možná mou nepozorností.

Celý příběh je důkladně promyšlen a všechny věci se na sebe postupně nabalují a nakonec dají dohromady jednotný a do sebe zapadající výsledek.

Postavy se zdály vcelku uvěřitelné a příjemné, ale rozhodně se nezdály bez chyb.

Jack Reacher byl příšerný pedant a musel mít vše přesně. I přes jeho sklony k násilí, se nedá říct, že by byl nějak extra impulzivní a zdálo se, že vše měl perfektně promyšlené. Dokázal ale působit i vcelku citlivě, i když prohlašoval, že nemá city.

Susan Turnerová se jevila jako cílevědomá a čestná žena, která zrovna dvakrát nezbožňuje násilí a protizákonné činnosti, na druhou stranu i dost rozumná na to, aby poznala, kdy je třeba se i k těmto věcem přiklonit. 

Kromě těchto dvou hlavních postav se v knize vyskytují i další postavy, ze kterých stojí za zmínku především seržantka Leachová, která se vždy snažila bojovat za správnou věc.

Všichni čtyři zmiňovaní se vyznačovali také bystrostí, inteligencí a rozumem.
http://33.media.tumblr.com/811f7e646b4bb582261e16b82fe4960a/tumblr_n03h5wopz31rg6mf0o1_500.jpgMyslím, že žádnou jinou knihu tohoto žánru jsem doposud nečetla, a proto nemám s čím srovnávat. Vlastně jsem ze začátku vůbec netušila, co od knihy očekávat a jaká bude, ani jestli mi žánr sedne nebo ne. Ovšem Nevracej se od Lee Childa ve mně vzbudila dobrý pocit a pokud by se mi naskytla příležitost, určitě bych se nezdráhala něco dalšího od tohoto autora přečíst. Knize tedy mileráda udělím čtyři hvězdičky.

*série nese jednu dějovou linku, ale díly lze číst v libovolném pořadí bez toho, aby vám cokoliv uniklo


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihcentru. Knihu zde i můžete zakoupit.
http://nd06.jxs.cz/249/743/e213ceead2_98207240_o2.jpg

Napiš první komentář
Okomentovat